Voor HobBlonder gebruiken we onze, in Echten geteelde citrus-hop als dry-hop om een mooie uitgeballanceerde frisheid te creëren. Het bier is volmondig en toch doordrinkbaar.
Een verfrissend blond-bitter bier met een mild karakter en een alcoholgehalte van 6,2 %.

In een blindproeverij in juni 2017 gehouden door het magazine Naober gekozen tot het lekkerste blonde bier van het Oosten. En reken maar dat we daar trots op zijn!
Barnsteenkleurig is onze lichte bok, Eridaan. Het is een volmoutig warmgoudkleurig bier met een spannende pittige hopgeur, een zachte, milde smaak, en een alcoholgehalte van 6,5 %.

Eridaan dankt de naam aan de oerrivier Eridanos of Eridanus (ook wel Baltische rivier genoemd) die in het Nederlans Eridaan werd genoemd. Deze prehistorische rivier liep ooit van Lapland naar de Noordzee. De naam komt uit het Oud Grieks en stond voor de Noordeuropese barnsteenrijke rivier.
In de Edda en de oude Germaanse mythologie komt godin Freya voor die door haar echtgenoot Odur in de steek wordt gelaten. Ze huilt dan tranen die in de rivier de Eridaan stromen en daar veranderen in barnsteen.
Ook bij de Grieken komt een vergelijkbaar mythologisch verhaal voor. Hier stolden de tranen die de Heliaden plengden na het overlijden van hun halfbroer Phaëton tot barnsteen.
De honingbijen van de Drentse heide hebben hun plicht gedaan en een heerlijke honing afgeleverd die verwerkt is in een warm geurend bier met een bijna bedwelmend effect.

Dit zware bier bevat een flinke dosis heidehoning uit de directe omgeving van Hoogeveen, namelijk de heide van de Boerenveense Plassen en het Nuilerveld rond Pesse. We zijn blij met deze regionale toevoeging van, wat de brouwer vindt, de lekkerste honing die een mens zich maar kan wensen.
In de Kalevala is te lezen hoe honing in het bier kwam. Al duizenden jaren lang wordt honing gebruikt om bier sterker en smakelijker te maken. In Groot Brittannië werd het bekend als Braggot.
Deze volle Barley Wine doet denken aan het ooit vermaarde Hoogeveense Jopenbier zoals in 1795 door Johannes van Lier werd geschreven in zijn boek "De tegenwoordige staat van Drenthe".

Een Jopper is behalve een bier ook een wollen schippersjas, en daarmee wordt tevens een verwijzing gemaakt naar het verleden van Hoogeveen als een belangrijke binnenhaven en woonplaats voor vele schippers.
Sinds het einde van de achttiende eeuw is dit bier nooit meer gebrouwen in Hoogeveen, totdat Jonge Beer het als experiment opnieuw probeerde, enkele jaren geleden alweer. Dit experiment was nodig omdat het originele Jopenbier dat uit Danzig kwam en via de Hanze de wereld veroverde, een ingewikkelde en langdurige vergisting had. Dit werd door de brouwer zo natuurgetrouw mogelijk opnieuw uitgevoerd tijdens de experimentele fase. Om het echter ook in een moderne Jopper-jas op de markt te kunnen zetten was er nog het een en ander nodig om dit mogelijk te maken. Wel werd de smaak vanuit het experiment zoveel mogelijk behouden in deze nieuwe uitvoering.
Nu is onze Jopper eindelijk klaar voor een iets groter publiek, maar wel in zeer beperkte oplage.
Etikettenverzamelaars kunnen contact opnemen via het contactformulier van Arjen Komdeur .
Aanvragen op andere wijze worden niet in behandeling genomen!