Nieuws
Hier vindt u biernieuws van Jonge Beer gesorteerd op tijd.
De oogst van een jaar brouwen!
Winter-assortiment
Ons winter assortiment is weer verkrijgbaar!
Wat dacht u van:
Sunt Steffen, een kruidige winterwarmer met een dubbel als basis, of
Wacholder, een 'wee heavy' Scotch Ale met jeneverbessen, of
Lieveling, een geurige heidehoning quadrupel met honing uit de regio.
Natuurlijk passen ook onze vaste stevige bieren hier goed:
Wadder, een Turfporter met, door de brouwer, op turf gerookte mout, en
Jopper, een volmoutige Barley Wine geïnspireerd op het bier waar Hoogeveen in 1795 in de regio beroemd om was!
Daarnaast is op het Winterbierfestival van 16 december exclusief verkrijgbaar: Winterbock en Loewak: laat je verrassen!
Vincent en het leven in de stad
Persbericht Stichting Levende Geschiedenis Drenthe:
De eerste Van Gogh wandelroute van de stichting Levende Geschiedenis Drenthe staat online. Tijdens deze interactieve wandeling van 6 kilometer door Hoogeveen vertellen we u, aan de hand van 12 video’s, het verhaal van Vincent van Gogh in 1883. De start is bij station Hoogeveen op het wandelpad dat voorbij de ingang begint. U kunt deze route online wandelen met de izi-travelapp. De app heeft de mogelijkheid om QR-codes te scannen. Wanneer u bijgaande QR-code scant, kunt u de wandeling starten. Al wandelende krijgt u een bericht in de izi-travelapp dat u een video kunt afspelen. U bent dan op één van de 12 locaties die gekoppeld zijn aan de route. Het is ook mogelijk om de borden te volgen. Er zijn 12 borden waar een QR-code op staat. Als u deze scant met uw QR Reader op uw smartphone of tablet, kunt u de betreffende video ook bekijken. We hopen dat u net zoveel plezier aan deze wandeling gaat beleven, als wij met de productie ervan.
Persbericht Live Radio uitzending
Win een bierproeverij en maak kans op vrijkaarten voor het Kerst- en Winterbieren Festival
Hoogeveen – Het radioprogramma Club Sandwich gaat in samenwerking met Stichting Bierfestival Hoogeveen een gratis bierproeverij weggeven tijdens hun uitzendingen. Deelnemers aan deze bierproeverij maken tevens kans op vrijkaarten voor het Kerst- en Winterbieren Festival die op 16 december zal plaats vinden.
Club Sandwich, een radioprogramma van Radio Hoogeveen, gaat op zaterdag 25 november van 12:00 tot 14:00 uur een locatie uitzending maken met als thema bier. Tijdens deze uitzending, die live wordt uitgezonden vanuit de Jonge Beer Brouwerij in Hoogeveen, gaat er heel veel verteld worden over bier. Zo wordt de geschiedenis van het bier besproken, vertelt Peter van den Pol van brouwerij Het Ambacht uit Ruinerwold alles over het brouwproces, vertellen amateurbrouwers van DAB De Wortketel wat er zo leuk is aan het thuis brouwen en vertelt Jan de Vries van de Jonge Beer Brouwerij over de biergeschiedenis van Hoogeveen. Tijdens deze uitzending vindt er ook een bierproeverij plaats waarvoor men op zoek is naar 12 fijnproevers, deze gelukkige fijnproevers maken tevens kans op vrijkaarten voor het Kerst- en Winterbieren Festival.
Hoe wordt je een van de 12 fijnproevers?
Om een van de 12 fijnproevers te worden moet je wel enige kennis van bier hebben! Er wordt namelijk van 4 tot en met 18 november elk uur tijdens de uitzending van Club Sandwich een biervraag gesteld, diegene die als eerste het telefoonnummer (0528 – 23310) van de studio belt en het juiste antwoord geeft is een van de 12 gelukkige fijnproevers.
Hoe maak ik dan kans op de vrijkaartjes?
Tijdens de live uitzending bij Jonge Beer Brouwerij ga jij als een van de gelukkige fijnproevers 3 biertjes proeven. Er wordt jou echter niet vertelt wat voor type bier het is, aan jou om het juiste type bier op een formulier in te vullen. Heb jij alle biertypes goed ingevuld dan beland jouw formulier in een grabbelton. Uit deze ton worden 2 formulieren getrokken, wiens formulier als eerste uit de ton getrokken wordt wint 2 vrijkaartjes, diegene wiens formulier als tweede getrokken wordt wint 1 vrijkaartje.
Club Sandwich en Stichting Bierfestival Hoogeveen
Clubsandwich is een radioprogramma van Radio Hoogeveen dat elke zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur te beluisteren is op 106.8 FM (ether), KPN kanaal 1171 en Ziggo kanaal 914.
Stichting Bierfestival Hoogeveen organiseert elk jaar in december het Kerst- en Winterbieren Festival.
Over biergeschiedenis maakten we ook een video:
Vincent, Bloesemend Blond
Tekst en foto's: Albert Metselaar
Zo stelt hij zichzelf voor, het nieuwe biertje van Jonge Beer Brouwerij uit Hoogeveen. Dinsdag 9 mei jl. werd hij ten doop gehouden. Het eerste officiële glas werd geschonken voor Jettie Victorie, weduwe van Arend Victorie, die model stond voor Vincent van Gogh. We missen hem. Hij kon Vincent in zijn dagen zo neerzetten, dat je het idee had met hem in gesprek te zijn. Arend staat op het etiket.

, waardoor de sprankelendheid volledig in je mond naar voren kan komen. Vincent, Bloesemend Blond, het is een ontmoeting tussen Oud Hoogeveen, de bijencultuur en de bloeiende velden, en de sprankelende kunstschilder, die hier de nieuwe lijn in zijn leven zocht, na teleurstellingen elders. Een glas Vincent stelt niet teleur en is licht genoeg voor een tweede. Proost Arend, goed gaon...
Vincent, Bloesemend Blond. Met hoofdletters, want het is de moeite waard. Een heel geslaagd licht zomerbier, met tinten van vlier en honing, die voorjaar en zomer in je herinneringen oproepen, met in de afdronk een hoppigheid die we van de Jonge Beer gewend zijn. Deze beer is echt getemd met een bescheiden schuimkraag
Open Brouwerij Dag 2023
Als afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier doen we weer mee met de Open Brouwerijdagen..
Zaterdagmiddag 13 mei 2023 zullen we de deuren openen van 14.00 tot 17.00 uur. We zullen op gezette tijden een uitleg bij de ketels doen en intussen kunt u volop genieten van ons heerlijke speciaalbier, waarvan we een gevarieerd aanbod op de tap en in de fles voorradig hebben. Ook een eigen alcoholarm bier zal niet ontbreken..
En dat alles onder begeleiding van de fijne muziek van The One And Only's, die live zal optreden.
We zien u weer graag!
Winterbier assortiment 2022
Dit jaar hebben we weer oude vertrouwde, maar ook nieuwe winterbieren in ons assortiment. Verkrijgbaar bij de slijter en via onze webshop
Wat dacht u van:
Sunt Steffen, een kruidige winterwarmer met een dubbel als basis, of
Lieveling, een heidehoning quadrupel met honing uit Pesse.
Nieuwe bieren zijn:
Sparrebier, een Wee Heavy scotch ale met de kerstboom erin verwerkt, en tevens op de valreep voor het Winterbierenfestival:
Bruintje Beer, een brown ale met kaneel en een toets van eikenhout.
In onze webshop is Sunt Steffen en Sparrebier inmiddels uitverkocht, maar de slijters hebben nog voorraad. En kom gerust op het Winterbierenfestival zaterdag 17 december in Hoogeveen. Daar kunt u van de tap of Engelse bierpomp proeven!
Zomers bier
We brouwden deze zomer een heerlijk zomers biertje dat een passende naam kreeg: Zomer!
Het is een Kveik-IPA geworden van 5,6 % die slechts beperkt via de brouwer verkrijgbaar is. De bijzondere vergisting met een Noorse Kveik gist van Sigmund Terje geeft het bier een frisse sinaasappelgeur, die mooi matcht met de citruscomponenten uit de Citra hop.
Wat een geur explosie!
Noorderzon en Garnizoensdag
Onze bieren Eridaan en Humber kunt u van 18 tot en met 28 augustus 2022 proeven op het cultureel festival Noorderzon in Groningen, een aanrader voor kunst, muziek, en cultuur liefhebbers!
Daarnaast staan we op zaterdag 27 augustus 2022 in Coevorden tijdens de Garnizoensdagen. Meer over het bierfestival aldaar is nog niet bekend, maar wel over de historische re-enactment activiteite. Zie de website daarvoor.
Vrolijk
Nieuw deze zomer is in samenwerking met Craft, de vereniging van onafhankelijke brouwers in Nederland, een 17e eeuws zoet bier. Craft noemt hem Vrolijk, en aangezien wij dit bier al in 2018 brouwden voor een open dag, doen we natuurlijk dit jaar weer mee!
Onze Vrolijk is een mild doordrinkbaar bier met onder andere koriander en steranijs. Lees er ook meer over op de speciale actie pagina op de website van Craft, met bijbehorende leuke filmpjes.
Daar kun je onder andere zien wat de link met Rembrandt is.
Scan de qr-code om naar de betreffende pagina te gaan!
Dagboek van een brouwer
Een week lang hield Jan een dagboek bij voor de Hoogeveensche Courant. Hieronder het verslag met de bezigheden van een gemiddele week zoals gepubliceerd in de krant van vrijdag 20 mei 2022.
Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Jan de Vries, in het dagelijks leven mede-eigenaar van de Jonge Beer Brouwerij in Hoogeveen, bestuurder van een vereniging van eigenaren, lid van het Albert ten Heuvel fonds en meer, maar bovenal echtgenoot van mede brouwerij-eigenaar Alie waarmee de meeste zaken samen worden gedaan.
Donderdag 12 mei
Na een avondje wedstrijd bier beoordelen bij biergilde de Wortketel beloofde het weer een gevarieerde dag te worden. Nadat er een palletlevering binnenkwam met een nieuwe afvul-unit, zou er ‘s middags nog een groep van Astron uit Dwingeloo komen voor een proeverij. Dus moest alles direct opgeruimd worden, en natuurlijk de taps doorgespoeld. De proeverij met rondleiding was weer als vanouds, wat resulteerde in een moe maar voldaan gevoel toen de beentjes weer in de lucht konden op de bank. En zoals elke dag eindigt de avond in bed met een goed boek.
Vrijdag 13 mei
Zoals elke dag begon deze dag met ontbijt gevolgd door koffie met de digitale krant. Dan nog maar eens een mailtje sturen naar de gemeente over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. We hebben een bovenverdieping leeg staan, maar het lijkt dat er vanuit de gemeente geen behoefte is aan opvangruimte, want het blijft na het eerste mailtje dat ik stuurde wel erg stil. Daarna nog een paar teksten controleren voor plaquettes van het Albert ten Heuvelfonds, die binnenkort geplaatst zullen gaan worden aan panden in het centrum van Hoogeveen. Na wat heen en weer mailen over mogelijke toekomstige onderzoeken en plaquettes was de ochtend snel voorbij. ‘s Middags was het tijd voor de dagelijkse ronde bij de hopplanten. In dit seizoen groeien die zo snel dat ze elke dag opgebonden moeten worden. Inmiddels zijn sommige hopplanten al ruim 5 meter lang; je kunt ze haast zien groeien. Tot slot nog even telefonisch overleg gehad met Gina Bartol over de uitgenodigde brouwerijen voor het komende Winterbierenfestival in, jawel, december.
Zaterdag 14 mei
Nu we de organisatie van de Open Brouwerij Dag op 29 mei rond hebben, we hebben muziek geregeld, het bier staat al koud en de posters zijn geplakt, kunnen we alweer verder denken aan de zomer inloopmiddagen. Bij de koffie hebben we de data vastgelegd en daarna de flyers gemaakt. Zodra de Week van het Nederlandse Bier gestart is (volgende week), zullen we de flyers gaan rondbrengen bij de campings en slijters in de omgeving. Het gras achter de brouwerij moet nodig gemaaid worden en de tuin thuis heeft in dit seizoen ook veel aandacht nodig. Maar nogal wat magazijnwerkzaamheden gooien roet in het eten, dus geen buitenwerk deze zaterdag. Het wordt ook weer hoog tijd om een vergadering te plannen voor de Vereniging van Eigenaren waar ik bestuurder van ben. Door de perikelen van de afgelopen twee jaar is het zo langzamerhand nodig om elkaar weer in het echt te ontmoeten. Dus maar weer in de digitale pen geklommen om wat data voor te leggen, wat nogal een geduld eisende zaak is.
Zondag 15 mei
We proberen de zondag altijd als speciale dag van de week in te vullen. De krant en opiniestukken worden bij de koffie gelezen, begeleid door de relaxte muziek van Mink Deville en Counting Crows. Vandaag wordt zeker speciaal. De neven en nichten hebben een familiedag georganiseerd. Het is al lang geleden dat iedereen elkaar heeft kunnen ontmoeten en dat maakt het best bijzonder. Voor mij betekent het wel dat ik niet naar Havelte kan om rugby te kijken bij mijn favoriete club, en dus ook niet kan bijkletsen bij de oude garde aan de zijlijn. Maar ja, zo is er altijd wel wat. Daar staat tegenover dat onze dochter en kleindochter uit Brabant komen, en dat maakt alles goed, ook al zit onze zoon nog steeds in Engeland en laat hij dus verstek gaan.
Maandag 16 mei
De accijnsaangifte moest weer gedaan worden en Craft, de vereniging van onafhankelijke brouwers in Nederland houdt binnenkort weer een algemene ledenvergadering. De jaarstukken worden bij de koffie doorgenomen. Dan een brouwrecept voor morgen uitwerken en ‘s middags de ketels schoonmaken en ontsmetten, en als laatste: graan afwegen.
Dinsdag 17 mei
Een dag waar het in principe om maar één ding gaat: bierbrouwen! Dat kost een volle dag met veel poetsen en zweten, en levert aan het einde een gistingstank vol met toekomstig bier op. Na een week of wat gisten en rijpen zal het gebotteld worden, waarna een hergisting op fles volgt, die weer zo’n drie weken duurt. Pas dan, dus na ongeveer twee maanden na de brouwdag, zal dit bier geschonken kunnen worden. Geduld is een schone zaak.
Woensdag 18 mei
Standaard op woensdag is een bezoek aan zorgboerderij de Naoberhoeve in Echten voor de wekelijkse boodschappen: vers, biologisch en lokaal. Omdat het onze 38e trouwdag is moest ik verstek laten gaan op de vergadering van het Winterbierenfestival-comité. We hadden al een etentje gepland en dat ging natuurlijk voor. Morgen is onze kleindochter jarig, de verjaardag vieren we aankomend weekend. Als alles goed gaat is onze zoon dan ook terug uit Engeland en is de familie weer compleet.
Aan het installeren van de nieuwe afvul-unit .Foto: André Weima
Afvuller
Een nieuwe stap in afvullen: vanaf nu niet meer per fles, maar 4 flessen tegelijk, afvullen met onze nieuwe afvul-unit!
Ook een pneumatische kroonkurken-dop-apparaat zal het werk een stukje lichter maken, en dat is voor de grotere batches wel zo fijn.
Zo maken we weer een stapje in het professionaliseren van onze brouw en afvul installatie.
Gistingsvaten
Onze nieuwe rvs gistingsvaten zijn binnen!
Het heeft even geduurd, en dat kunnen we niet Corona op de schuld geven, maar misschien wel al de oorlog in Oekraïne. De levering van onze nieuwe en grotere rvs gistingsvaten liet even op zich wachten, maar zijn eindelijk binnen.
Hierdoor hebben we meer, en flexibelere mogelijkheden voor onze bieren.
We staan weer te popelen om ermee aan de slag te gaan.
Open Brouwerij Dag 2022
Ja, u leest het goed: we kunnen weer een Open Brouwerij Dag organiseren!
Ook nu is dit onze afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier en we zijn heel blij dat het weer eindelijk mogelijk is iedereen onbekommerd te mogen ontvangen in onze mooie brouwerij.
Zondagmiddag 29 mei 2022 zullen we de deuren openen van 14.00 tot 17.00 uur. We zullen op gezette tijden een uitleg bij de ketels doen en intussen kunt u volop genieten van ons heerlijke speciaalbier.
En dat alles onder begeleiding van de fijne muziek van Moorland, die live zal optreden.
We zien u weer graag!
Voor een voorproefje:
Zonnepanelen
In augustus 2021 was het eindelijk zover: we hebben zonnepanelen laten plaatsen! Vanaf nu kunnen we duurzaam voldoende energie opwekken om al onze activiteiten van stroom te kunnen voorzien.
Na een zonnige start werd het wel wat bewolkter, maar er komt vast weer mooi weer aan.
Als alle voorbereidingen klaar zijn en het papierwerk is geregeld, is het plaatsten van 55 zonnepanelen in 2 dagen tijd nog maar een kleinigheid voor de mannen van Schone Zon uit Tubbergen die het dak op mochten.
Nieuwe brouwketel
We hebben in het voorjaar van 2021 een grotere brouwketel geplaatst in onze brouwerij. We blijven nog steeds klein, maar hierdoor kunnen we makkelijker en beter een (bijna) dubbele hoeveelheid bier brouwen. Na het aansluitwerk met de nodige aanpassingen en een nieuwe koeler, is de zomer gebruikt om onze voorraad weer op peil te brengen zodat jullie ook dit najaar en winter weer van ons bier kunnen genieten.
Kijkje in de Brouwerij 2021
Nu er meer versoepelt wordt kunnen we eindelijk deze zomer weer gasten ontvangen tijdens een Kijkje in de Brouwerïj"!
Op de zaterdagen 10, 17, en 24 juli openen we 's middags onze (zij-)deuren voor een corona-proof samenzijn.
Kijk in de activiteiten-agenda voor eventuele aanvullende informatie.
Jubileumeditie HobBlonder
In 2020 bestaat onze brouwerij 5 jaar. We zouden rond deze tijd de jubileumactiviteiten afronden, maar het jaar liep geheel anders.
Volgend jaar hopen we de laatste jubileumactiviteiten alsnog te kunnen houden, en om alvast het vuurtje warm te houden, hebben we voor deze jaarovergang een feestelijke Jubileumeditie van onze HobBlonder uitgebracht: voller van smaak en kleur en met iets meer alcohol.
Wij wensen iedereen een gelukkiger en gezonder 2021 toe, en we zien jullie graag terug bij één van onze activiteiten!
Vraag ernaar bij de slijter of bestel hem in onze webshop!
Tweede Lockdown
Sinds 14 oktober 2020 om 22.00 uur is de tweede Corona Lockdown van dit jaar een feit. Dat dit een stevige dobber wordt voor ons, maar vooral voor onze klanten en dan speciaal de horeca is voor iedereen duidelijk.
Maar dit bleek sinds Black Friday niet genoeg: nu zitten we in een (bijna) totale lockdown tot in ieder geval half januari 2021!
We houden ons hart vast en leven erg mee met de horeca en overige getroffen detailhandel, en hopen er maar het beste van. Daarom aan een ieder: steun je lokale ondernemers waar mogelijk!
In een opname voor RTV Drenthe over de lockdown van oktober vindt u ons, samen met Maallust, kijk gerust.
Steun de lokale brouwerij / slijterij
Onder deze noemer willen we graag een lans breken voor de zelfstandige slijter.
Landelijk is er een, niet erg lokaal klinkende, actie gestart onder de naam "Support your local brewery". Natuurlijk steunen wij die van harte, en vertalen we hem tevens even naar onze lokale taal.
Wel vinden we dat we juist onze steun moeten uitspreken aan de horeca ondernemers en slijters die ons product voor het voetlicht brengen. Helaas moet de steun aan de horeca tijdelijk van de overheid komen vanwege de verplichte sluiting van al onze afnemers in de horeca.
We kunnen wel onze klanten, de slijters, steunen, door zoveel mogelijk, met gepaste afstand, onze producten te kopen bij de slijters die ons bier verkopen in deze moeilijke tijden. Kijk hiervoor op de betreffende pagina.
Ook kun je landelijk je bierdoos opgestuurd krijgen via onze Webshop.
De verzenddoos met 12 flessen kan ook gevuld worden met 10 flessen en 2 glazen.
Bierhistorische lezing
In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Hoogeveen gaf de brouwer op 18 februari 2020 een lezing over zijn specialiteit: Bierhistorie, aangevuld met de biergeschiedenis van Hoogeveen. Het verhaal begon in een heel grijs verleden, om al vertellende en demonstrerende uit te komen bij de moderne tijd.
De Natufiërs, Sumeriërs, Kelten, monniken en Drenthen kwamen voorbij. De verschillen in brouwmethodieken werden uitgelegd en getoond, en er werd van Hoogeveens bier geproefd.
Ook kwamen alle historische brouwlocaties in Hoogeveen en omgeving aan de orde, evenals de brouwfamilies die hier vroeger de roerstok zwaaiden.
Hoe de biertonnen werden verdoerd kan men op bovenstaande foto zien. De vaten waren echter vroeger wel veel groter dan het getoonde model.